Take your photography to the next level and beyond...

  • NEWS
  • REVIEWS
  • INSPIRATION
  • COMMUNITY
  • COMPETITIONS

Why not join for free today?

Join for Free

Your total photography experience starts here


How to setup correct colour tone in D100.


18 Apr 2005 9:38PM
I have recently procured D100 and started shooting with it. I found that more red tone is comming in the image. I have set my colour mode to sRGB I. Can anyone help me to get correct colour tone.

Thanks a bunch and with regards,

Join ePHOTOzine for free and remove these adverts.

perplex e2
10 170
19 Apr 2005 12:17AM
Do you mean a red colour cast across the whole image, or just very saturated reds?
Tonyd3 e2
10 1.0k 15 United Kingdom
19 Apr 2005 2:07AM
Colour calibration is like your camera speaking english, your monitor french and your printer speaking german.

as you know most people dont speak all 3.

1st set your camera to mode 2 Adobe 98. (the widest colour gamet)

2nd set yor monitor to adobe 98. and have it calibrated correctly. (so it will show nutral greys correctly)

3 use the same papers and have them icc profiled.
19 Apr 2005 8:26PM
Hi Tony, first of all thanks a bunch to both of you. If I change to Adobe98 both on camera and monitor then what about the lab who are going to print my photographs. Are they able to get me the same colour as my camera/monitor or else I have to do something else. My lab machine is 3001 and using Kodak Paper for prints. Regards,
perplex e2
10 170
20 Apr 2005 12:49AM
You didn't really answer my question did you. Never mind
20 Apr 2005 3:13AM
I am extremely sorry, Izzy. Complete picture looks cyan/red and doesn't show skin tone. Can you help in this connection. Regards,
perplex e2
10 170
20 Apr 2005 3:14AM
Might sound obvious, but have you checked the White Balance?
20 Apr 2005 3:38AM
Yes Dear, it was on flash white balance. Regards,
perplex e2
10 170
20 Apr 2005 3:41AM
Still sounds like a WB problem to me Smile Take a picture in daylight (sunny) with the WB set to Sunny and see if the problem persists.

Alternatively, post a photo with the red cast you mentioned
acbeat e2
9 14 United Kingdom
20 Apr 2005 6:58AM
hi i have a d100 and i always shoot in auto WB then correct in PS it's never been a problem. i set the colour mode to 111 sRBG for landscapes this adds blue to the green folliage and i set to 1 sRBG for all other work.
20 Apr 2005 9:04PM
OK, Izzy, will be trying to shoot on sunny mode and check the same. But this problem was of flash photoshoots.

Hi Andrew, thanks for your info. I have not yet used AWB. I also use sRGB-I for portriat works and sRGB-III for outdoor work.

Regards,

Sign In

You must be a member to leave a comment.

ePHOTOzine, the web's friendliest photography community.

Join For Free

Upload photos, chat with photographers, win prizes and much more.