Pop up flash doesn't!


ddolfelin Plus
6 103 3 Wales
15 May 2018 6:05PM
I've had good service from my old Canon 40D.
Now the camera displays error code 5 and says the flash is obstructed (it isn't).
The advice on screen says to turn it off and turn it on again which does nothing.
I've ordered another camera but would be interested to know if there is a simple fix for this problem.
Thanks for any help.
Peter.

Join ePHOTOzine for free and remove these adverts.

15 May 2018 7:16PM
I remember seeing something about the spring clips on the flashmount bcoming stuck and the camera thinks that there is a flash connected which prevents the pop-up flash from activating. You could try cleaning the hotshoe mount to make sure the spring clips are functioning as they should.
15 May 2018 8:03PM
Also i think there is a microswitch on the hotshoe that is pressed when there is a flashgun connected. That may be stuck.
ddolfelin Plus
6 103 3 Wales
16 May 2018 6:25AM
Thank you for that - sounds feasible - I'll give it a go.
Thanks again. I'll report back.
ddolfelin Plus
6 103 3 Wales
16 May 2018 8:02AM
Maybe I haven't done a good enough cleaning job but the problem persists.
Thanks anyway.
russellsnr 13 204 England
16 May 2018 11:42AM
If you go into Youtube and type in Canon error code 5 flash there are some videos there that say they fix the problem. Russ
ddolfelin Plus
6 103 3 Wales
16 May 2018 12:01PM
Thanks, Russ - I'll look into it!
Peter.
ddolfelin Plus
6 103 3 Wales
17 May 2018 1:35PM
SUCCESS
The video to which Russ referred is quite easy to follow.
However, I found that once I had 'assisted' the thing to pop up a little WD40 on the bits I could see was sufficient.

Sign In

You must be a member to leave a comment.

ePHOTOzine, the web's friendliest photography community.

Join For Free

Upload photos, chat with photographers, win prizes and much more.